preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

           NeedSport

 

     A magical Dream

 

               TESI

 

 

       

       Terra Vita

 

 

   

       I wish, I can

Zoro-Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces

 

 

 

Europa za građane-K europskim vrijednostima, osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani

Bringing Sport to Children with Special Needs

 

Osnovna škola Josipa Matoša, u okviru programa Erasmus+ koji se financira sredstvima Europske unije, provodi projekt „Bringing Sport to Children With Special Needs“ ili skraćeno „NeedSport“. Cilj projekta jest izrada Vodiča i  razvijanje aplikacije za pametne uređaje koji će pomoći stručnjacima koji rade s djecom  s teškoćama u razvoju te njihovim roditeljima i skrbnicima u odabiru i primjeni prikladnih sportskih aktivnosti i/ili vježbi, a koje će na najbolji mogući način pomoći svakom djetetu ponaosob u razvijanju prvenstveno tjelesnih, a posredno i socijalnih, emocionalnih i kognitivnih sposobnosti. Više o projektu može se pronaći na Facebook stranici: https://www.facebook.com/Needsport-project-207771260015804/

  Nositelj projekta je Ljudska univerza, Zavod za izobraževanje in kulturo, Rogaška Slatina (Slovenija), a partneri su uz OŠ Josipa Matoša i Osnovna škola za učenike s teškoćama u razvoju, Patras (Grčka), VIZ III. Osnovna škola Rogaška Slatina (Slovenija), ADDJ Udruga za razvoj mladih kroz sport, Lisabon (Portugal), Sveučilište u Coimbri (Portugal), Gdynia sportski centar (Poljska), IES La Puebla, Vicar (Španjolska), Klub Elio Artič, Rogaška Slatina (Slovenija) i Sportski studio Prime, Osijek (Hrvatska). Prvi put u provedbi Erasmus+ projekta OŠ Josipa Matoša ima i pridružene partnere, Agenciju za odgoj i obrazovanje te Sportske objekte Vukovar. Iznimna nam je čast da su i Agencija za odgoj i obrazovanje i vodeći sportski centar u Vukovaru prepoznali vrijednost projekta za djecu s teškoćama u razvoju i lokalnu zajednicu te nas podržavaju u njegovoj provedbi.

  Jedan od razloga zašto se naša škola uključila u provedbu projekta jest činjenica da su sva dosadašnja istraživanja koja su se bavila utjecajem sportskih aktivnosti na rast i razvoj djece s teškoćama u razvoju ukazala na važnost primjerenih i prilagođenih tjelesnih aktivnosti koje pozitivno utječu ne samo na tjelesni razvoj djece, već i na emocionalni i socijalni razvoj, prije svega na razvoj samopouzdanja i samopoštovanja te povećanje koncentracije, kao i na cjelokupno zdravstveno stanje djeteta, npr. na kontrolu tjelesne težine i prevenciju kroničnih bolesti. S druge strane, u stvarnom životu djeca s teškoćama se rijetko uključuju u različite sportske aktivnosti te su najčešće u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama oslobođena dijela nastave Tjelesne i zdravstvene kulture upravo iz razloga što stručnjaci koji se bave ovim područjima nemaju dovoljno znanja i iskustva što i kako raditi s djecom s teškoćama a da to bude primjereno njihovim teškoćama odnosno da ne ugrožava njihovo zdravlje. Projektom se nastoje unaprijediti znanja i vještine upravo tih stručnjaka kako bi na prikladan način planirali i realizirali aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Uključivanjem djece s teškoćama u razvoju u što više aktivnosti s djecom tipičnog razvoja dodatno će smanjiti njihovu socijalnu isključenost, odnosno unaprijediti njihovu inkluziju u zajednicu i vršnjačku skupinu kojoj prirodno pripadaju.

  Uz izradu Vodiča i razvijanje aplikacije tijekom projekta održat će se i četiri transnacionalna susreta u Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Grčkoj, koji su namijenjeni članovima projektnih timova partnerskih ustanova i organizacija te višednevna aktivnost osposobljavanja, poučavanja i učenja  u Poljskoj, koja je namijenjena stručnjacima koji neposredno rade s djecom s teškoćama u razvoju.

 

Prvi transnacionalni susret

Prvi transnacionalni susret održan je u Rogaškoj Slatini, od 21. do 23. studenog 2018. godine, a OŠ Josipa Matoša predstavljale su ravnateljica Mirela Posarić te članice projektnog tima Goranka Ćulibrk i Dejana Varnica. Na susretu su se predstavile sve partnerske ustanove i organizacije te je bilo riječi o obvezama partnera odnosno o predstojećim aktivnostima.

     

  

 

Predstavljanje projekta na Učiteljskom vijeću

12. srpnja 2019. godine održana je sjednica Učiteljskog vijeća na kojoj su Jakov Šikić, mag. kineziologije i Goranka Ćulibrk, mag. rehab. educ. predstavili projekt „Bringing Sport to Chioldren with Special Needs“ te upoznali kolege s provedenim aktivnostima, planiranim budućim aktivnostima te istaknuli značaj sporta za djecu s teškoćama u razvoju.

 

2. međunarodni susret u sklopu Erasmus+ projekta "Bringing Sport to Children With Special Needs" - NeedSport

2. međunarodni susret projektnih partnera u sklopu Erasmus + projekta "Bringing Sport to Children With Special Needs" - NeedSport održan je  od 21. do 23. listopada 2019. godine u Patrasu, Grčka. Našu školu su predstavljali članovi projektnog tima: ravnateljica Mirela Posarić, psihologinja Dejana Varnica te edukacijska rehabilitatorica Goranka Ćulibrk. Susretu su također nazočili predstavnici naših pridruženih partnera na projektu: viša savjetnica i predstojnica Podružnice Osijek Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan te ravnatelj Sportskih objekata Vukovar Ivan Szabo. Predstavnici partnerskih ustanova i organizacija su podijelili svoja iskustva tijekom provođenja projektnih aktivnosti te podijelili ideje za izradu vodiča i aplikacije koji će nastati kao krajnji rezultat projekta.

                    

Treći međunarodni susret u sklopu Erasmus+ projekta "Bringing Sport to Children With Special Needs"

Od 20. do 21. siječnja 2020. godine u Vukovaru je održan 3. transnacionalni susret projektnih partnera u okviru Erasmus+ projekta "Bringing Sport to Children With Special Needs". Članovi projektnih timova zemalja partnera Slovenije, Grčke, Portugala, Španjolske, Poljske posjetili su našu školu, Spotske objekte Vukovar te  Sportski studio "Prime" iz Osijeka. Tijekom susreta prezentirane su provedene projektne aktivnosti, podijeljena iskustva te dogovorene sljedeće aktivnosti.

 
        

 

 

Facebook stranica


TražilicaKalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Kalendar Rada


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Jeste li zadovoljni projektima koje škola provodi?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju