preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

     A magical Dream

 

               TESI

 

 

       

       Terra Vita

 

 

   

       I wish, I can

Zoro-Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces

 

 

 

Europa za građane-K europskim vrijednostima, osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani

I wish, I can

Projekt Osnovne škole Josipa Matoša Vukovar pod nazivom "I wish, I can" i ove školske godine je dobio financijsku potporu Akademije srednjoeuropskih škola (ACES) u okviru natječaja "The aces – act local call 2017: Every person matters. Together for social inclusion”.

Projekt traje 8 mjeseci, od svibnja do prosinca 2017. godine. Na sljedećem linku možete pogledati opis projekta i video uradak učenika škole Valentina Matijaševića kojim opisuje cilj projekta http://www.act-local.aces.or.at/project-detail?projid=1215

Cilj projekta "I wish, I can" odnosno "Ja želim, ja mogu" je poticanje aktivnog sudjelovanje miadih s invaliditetom u lokalnoj zajednici kroz samozastupanje i suradnju s organizacijama i udrugama koje se bave mladima. Kroz različite aktivnosti (radionice, sudjelovanje u radu organizacija koje se bave mladima, volonterski rad) mladi ljudi s invaliditetom će participirati u životu i radu lokalne zajednice i postali aktivni članovi društva. Partneri na projektu su Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem "Golubica" Vukovar i Europski dom Vukovar.

Očekivani rezulatati su osnaživanje mladih s invaliditetom kroz usvajanje vještina samozastupanja koje su im neophodne za samostalan život, senzibiliziranje mladih bez teškoća i razvijanje pozitivnog stava o uključivanju mladih s invaliditetom u svakodnevni život lokalne zajednice, uključivanje mladih s invaliditetom u sva značajna događanja na lokalnoj razini, promicanje volonterskog rada mladih.

Susret partnerskih organizacija

Prvi susret svih partnera u projektu održan je svibnju 2017. godine u Osnovnoj školi Josipa Matoša Vukovar. Tijekom susreta predstavile su se sve partnerske organizacije te projektne aktivnosti. Partnerske organizacije su se dogovorile oko dinamike i načina realizacije sljedećih projektnih aktivnosti te su se usuglasile oko načina prezentiranja informacija o projektu u medijima. Potpisan je protokol o suradnji.

 

Obilježavanje Europskog tjedna mladih

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mladih 5, svibnja 2017. godine u odjelu za mlade "Spajalica" Gradske knjižnice Vukovar, a u suradnji s Mirovnom grupom mladih Dunav, održane su promotivne aktivnosti "Aktiviraj se i sudjeluj". Kroz interaktivna predavanja naši su se učenici upoznali s različitim temama vezanim uz volontiranje  te ostalim temama koje su predmet interesa mladih.

 

        

 

Volonterska akcija-oslikavanje zida škole

 2. lipnja 2017. godine volonteri PRONI centra za socijalno podučavanje, a  u okviru projekta Volonterski centar Vukovar, zajedno su s učenicima i učiteljima naše škole oslikali vanjski zid oko nove školske zgrade. U volonterskoj akciji, osim lokalnih volontera, sudjelovali su i studenti sa Sveučilišta iz Indiane (SAD) koji borave u Hrvatskoj u okviru programa Interkulturalno učenje u poslijeratnim zajednicama.

          

 

Tematska javna rasprava

20. lipnja 2017. godine održana je tematska javna rasprava u prostoru odjela za mlade "Spajalica" Gradske knjižnice Vukovar, a u sklopu projekta "Operativka" kroz program Erasmus+. Sudionici su bili mlade osobe i donositelji odluka koji su direktno povezani s tematskim područjima. Našu školu su predstavljali učenik Valentin Matijašević i edukacijska rehabilitatorica Goranka Ćulibrk. Kroz grupni rad i razgovor raspravljalo se o tri područja: socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje i zdravstvena zaštita te mladi u europskom okruženju. Osim predstavnika naše škole u ovoj tematskoj raspravi sudjelovali su i predstavnici Centra za socijalnu skrb, Gradske knjižnice Vukovar, Veleučilišta Lavoslav Ružička, Udruge žena Vukovar, Europskog doma Vukovar i Savjeta mladih grada Vukovara.

    

 

Izlaganje na međužupanijskom stručnom skupu edukacijskih rehabilitatora

Dana 29. kolovoza 2017. godine održan je međužupanijski stručni skup edukacijskih rehabilitatora u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru na kojem je učenik Valentin Matijašević, uz podršku učiteljice Goranke Ćulibrk, imao kratko izlaganje u kojem je predstavio našu školu te aktivnosti u koje su učenici uključeni. Valentin pohađa grupu za samozastupanje naše škole koja je organizirana u okviru izvannastavnih aktivnosti..

 

   

 

Kreativna radionica u Udruzi "Golubica"

Dana 20.rujna 2017. godine učenici naše škole posjetili su Udrugu za osobe s intelektualnim oštećenjem "Golubica" Vukovar koji su naši partneri na projektu "I wish, I can". Naši učenici i članovi Udruge "Golubica" zajedno su sudjelovali u radu likovne i glazbene radionice. Pokazali su kreativnost izrađujući likovne radove na temu jeseni te uživali u taktovima glazbe i veselom druženju. Veselimo se ponovnom susretu.

 

  

 

Akademija srednjoeuropskih škola u Senecu, Slovačka

Od 25. do 29. rujna 2017. održana je Akademija srednjoeuropskih škola u Senecu u  Slovačkoj. U radu Akademije su sudjelovele učenica 8. razreda Saveta Čolović i učiteljica edukacijska rehabilitatorica Goranka Ćulibrk koje su predstavile projekt naše škole "I wish, I can" koji je dobio financijsku potporu Aces- act local Together for social inclusion. Rad se odvijao kroz različite radionice, a teme su bile vezane uz socijalnu inkluziju različitih marginaliziranih skupina.

 

    

 

  

    

 

 

Obilježavanje Europskog tjedna sporta

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Cilj je poticanje sudjelovanja u tjelesnim aktivnostima i podizanje svijesti o važnosti tjelovježbe. Učenici naše škole su sudjelovali u završnici obilježavanja Europskog tjedna sporta koji je održan 30. rujna 2017. godine u Vukovaru. Uživali su u različitim tjelesnim aktivnostima i veselom druženju.

 

     

 

 

Građanska akcija "Akcijom do zajedništva"

Dana 3. listopada 2017. godine Europski dom Vukovar, koji je partner naše škole na projektu "I wish, I can", organizirao je u suradnji s Gradom Vukovarom, tvrtkom Komunalac te Proni centrom za socijalno uključivanje i Lions klubom građansku akciju pod nazivom "Akcijom do zajedništva". Osim učenika naše škole (8. razred i odgojno-obrazovna skupina 17-21) u akciji su sudjelovali i učenici ostalih vukovarskih osnovnih i srednjih škola. Učenici su sadili cvijeće u žardinjere na novoj šetnici uz Dunav i time pokazali svoju brigu za okoliš i estetski izgled grada.

 

      

 

 

Festival prava djece

U utorak, 10. listopada 2017. godine organizirana je matineja u multipleks kinu Cinestar Vukovar, a u sklopu ovogodišnjeg Festivala prava djece. Učenici naše škole, zajedno s učenicima ostalih škola, pogledali su izbor najboljih filmova stvaralaštva djece Hrvatske.

 

    

 

 

Slatka radionica u učionici domaćinstva

Dan jabuka smo obilježili 20. rujna 2017. godine organiziranjem zajedničke radionice s članovima Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem "Golubica" koja je naš partner na projektu "I wish, I can" (Ja želim, ja mogu). Cilj nam je bio stjecanje novih vještina te isticanje važnosti konzumiranja jabuka u svakodnevnoj prehrani. Učenici najstarije odgojno-obrazovne skupine 17-21 zajedno s prijateljima iz Udruge "Golubica" pripremili su kompot od jabuka. Nakon veselog druženja i rada kušali smo ovu zdravu poslasticu. Veselimo se ponovnom druženju!

 

    

 

Međunarodni dan volontera

5. prosinca 2017. godine sudjelovali smo na obilježavanju Međunarodnog dana volontera u Gradskoj knjižnici Vukovar gdje je upriličena svečana dodjela volonterskih nagrada pojedincima i organizatorima volontiranja koje dodjeljuje PRONI centar za socijalno podučavanje u okviru programa Volonterski centar Vukovar. Osnovna škola Josipa Matoša dobila je nagradu za promicanje jednakih mogućnosti volontiranja.

 

     

 

Keramičarska radionica 

11. prosinca 2017. godine učenici najstarije odgojno-obrazovne skupine 17-21 u pratnji učiteljice edukacijske rehabilitatorice Goranke Ćulibrk posjetili su Udrugu za osobe s intelektualnim oštećenjem "Golubica" koji su zajedno s Europskim domom Vukovar naši partneri na projektu "I wish, I can" . Učenici su sudjelovali u radu keramičarske radionice te uz stručnu pomoć voditelja radionice učili vještinu modeliranja gline. Uz ugodno druženje i kreativan rad od amorfnog oblika gline nastajali su zanimljivi uratci.Učenici su bili sretni jer su naučili jednu novu vještinu.

​   

 

ACES - act local webinar

​14. prosinca 2017. godine održan je aces - act local online webinar pod nazivom "How to make our aces - act local project sustainable". Tijekom webinara raspravljalo se o tome kako rezultate projekta nakon njegovog završetka učiniti održivima te kako upoznati druge s rezultatima projekta.

Advent u Osijeku

​21. prosinca 2017. godine učenici naše škole u pratnji svojih učitelja posjetili su Osijek. Prošetali smo starom jezgrom grada te obišli značajne kulturno-povijesne znamenitosti grada -Osječku konkatedralu Sv. Petra i Pavla i Hrvatsko narodno kazalište. Usprkos prohladnom danu uživali smo u prekrasnom  adventskom ozračju. 

 

    

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook stranica


TražilicaKalendar
« Travanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Kalendar Rada


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Jeste li zadovoljni projektima koje škola provodi?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju